Adverteren op TikTok: de mogelijkheden

Adverteren op TikTok
TikTok is hét socialmediakanaal! Het was dan ook in 2020 de meest gedownloade app ter wereld. Want sinds de wereldwijde coronacrisis zitten we meer dan ooit aan onze smartphones gekluisterd. Dit is namelijk de omgeving waar je geëntertaind wordt, werkt, winkelt én contact houdt met anderen.

Het platform was al populair onder jongeren, maar steeds meer mensen boven de 18 vinden hun weg naar dit nieuwe kanaal. In Nederland zijn al vijf miljoen actieve gebruikers. Hiervan is 10% jonger dan 18. Het grootste deel is tussen de 18 en 24 jaar (50%). Twintig procent is 25 t/m 34 jaar en nog eens 20% bestaat uit 35- plussers. En ze zijn ook nog eens gemiddeld 59 minuten per dag actief op het platform. Hoppa! Dat is meer dan op de andere socialmediakanalen.

TikTok-trends en ontwikkelingen

Welke content zie je dan voornamelijk op dit socialmediakanaal? Je kent waarschijnlijk de populaire TikTok-challenges en dansjes wel. Maar er zijn ondertussen steeds meer verschillende contentvormen die trending zijn op het platform. Zo zien we ook dat praktisch leren en inspireren op TikTok steeds groter wordt. Van marketingtips van bureaus tot aan DIY-video’s en van make-up tutorials tot taallessen. Maar je spot ook steeds vaker (bekende) merken op TikTok. Zo weten bedrijven als Pathé, Bol.com en het ministerie van Volksgezondheid met grappige TikTok-content al goed in te spelen op de beleving van hun doelgroep. Dansen, het delen van tips en comedy zijn dan ook dé dingen die op TikTok goed scoren.

Hoe komt het nou dat deze creators of bedrijven viral gaan? Wat zorgt ervoor dat hun content zo goed wordt bekeken? Het antwoord is niet heel ingewikkeld: op het juiste moment meedoen aan trends, veel content plaatsen (volume creëren) en deze op jouw doelgroep afstemmen.

Don’t make ads, make TikToks

Nu denk je misschien: ‘leuk hoor, meedoen aan trends, maar hoe gebruik ik dit in mijn advertenties?’ Onder het motto: “Don’t make ads, make TikToks”, roept TikTok op om anders te kijken naar de content die we maken op het kanaal. En dat maakt het kanaal zo interessant. Want juist die insteek van ‘don’t make ads’ is iets wat steeds belangrijker wordt voor mensen. Al een aantal jaar ligt de focus op het creëren van betekenisvolle content. En door de coronapandemie is dit nog belangrijker geworden.

Mensen vinden een advertentie in hun tijdlijn niet erg als de content oprecht aanvoelt en het dus niet alleen maar om het geld gaat. De content moet bij je merk passen en het moet bijna niet opvallen dat het om een advertentie gaat. Als dat wel het geval is, dan kan je advertentie averechts werken. Je moet je merk dus in de TikTok- trends verwerken en zorgen dat ze met elkaar verweven raken.

TikTok gebruiken als advertentiekanaal

Net zoals op Facebook, Instagram, LinkedIn of Snapchat heeft TikTok een eigen business center voor je advertenties. De verschillende advertenties die je kunt inzetten op TikTok zijn:

In-Feed Video: dit zijn advertenties die voorbijkomen in je feed. Ook wel de ‘For You Page’ genoemd. Dit is de meest gebruikte manier van adverteren op TikTok.

Tile Experiences: dit zijn een soort In-Feed Video’s, maar dan speciaal gericht op het uitlichten van meerdere producten. Zo verschijnen er onderaan je video extra tegels waar je je producten in kan hangen, die weer doorlinken naar je website.

Brand Takeover: met een Brand Takeover trek je gelijk de aandacht met je TikTok- ad. Deze komt namelijk als eerste tevoorschijn wanneer iemand zijn TikTok opent. Dit kan een GIF of een video van 3 à 5 seconden zijn die doorlinkt naar je website.

TopView: een TopView lijkt op de Brand Takeover. Ook deze verschijnt gelijk als je TikTok opent. Het grote verschil is dat je TopView-advertentie eruitziet als een In- Feed Video en je langere video’s kunt plaatsen. Hierdoor voelt het meer als een echte TikTok en geen advertentie. Het lijkt dus veel op de andere socialmediakanalen. Het enige verschil is dat adverteren op TikTok in Nederland nog erg moeilijk is. Er zijn nog maar weinig Nederlandse bedrijven die hier gebruik van (kunnen) maken. Voordeel: je kunt met jouw TikTok-advertenties nog relatief goedkoop en gemakkelijk de aandacht trekken van jouw doelgroep!

Je merk authentiek weergeven

TikTok is dus een contentplatform waar je met spontane, ongepolijste en echte video’s jouw doelgroep kan bereiken. Daarom zeggen we het nog een keer: het is heel belangrijk dat wanneer je adverteert op TikTok, je ook écht TikToks maakt en geen ads. We willen geen gemaakte advertenties meer zien, maar echte mensen met herkenbare scenario’s.

Dus durf je bedrijf op een creatieve, echte manier te laten zien en zorg dat je in de eerste seconden opvalt bij je doelgroep. Je moet als merk op een authentieke manier onder je doelgroep komen, zonder dat je de volledige controle hebt over het kanaal. Spannend? Ja! Maar een trend waar je als merk niet meer onderuit komt.

Wat denk jij? Moet je als bedrijf meer in de beleving van je doelgroep zitten in campagnes en je merk authentiek weergeven?

Meeschrijven met Platform contentmarketing

Related Posts