Drama, thrillers, science fiction. We hebben al deze genres weleens voorbij zien komen in contentmarketing. Van NS’ Whatsappthriller tot The Message van GE, fictie is hot binnen contentmarketing. Comedy is hierbij een nog wat onontdekt genre. Deze drie voorbeelden laten zien waarom dat zonde is.

All comedy has humor, but not all humor is comedy

Deze (niet toegeschreven) quote zet goed uiteen waar de verschillen zitten tussen humor en comedy. Humor is alles waar je om moet lachen. Comedy is een genre, een kunstvorm waarbij de lach het hoofddoel is. Je kunt het vergelijken met horror, dat is ook niet hetzelfde als iets engs.

Er zijn ontzettend veel comedygenres. Van stand-up tot satire, en van slapstick tot sitcoms. Hieronder enkele sterke voorbeelden van echte comedies uit het vakgebied.

Satire

Al vroeg in de coronacrisis kwam KPN op het idee de nieuwe thuiswerkcultuur op de hak te nemen. Een gewaagd idee, veel mensen waren (en zijn) voor het thuiswerken van KPN afhankelijk en de serie draait om een bedrijf in crisis. Een reële angst voor veel bedrijven, zeker in de beginfase van het thuiswerken. Satire, als je het niet goed uitvoert, kan al snel als spottend worden ervaren. De serie ‘Rare Tijden’ blijft echter precies aan de goede kant van de lijn. Een verzameling herkenbare thuiswerktypetjes en videobelergernissen. Maar, met een goed hart.

 

Ook leuk: The Temp Life

Mockumentary

Jezelf persifleren vraagt wat durf. Maar als het resultaat zo grappig is als de mockumentary-serie ‘Handy’ van Comedy Central, dan heb je een winnaar te pakken. Een bijzondere vorm van branded content waarbij de serie per aflevering een ander merk centraal stelt. Handy volgt het leven van handmodel Erik Thomas Layne tijdens meerdere reclameshoots. Enerzijds een bizarre – maar herkenbare –  weergave van een draaidag, anderzijds een fantastische verweving van het merk in het verhaal. In deze aflevering staat Sabra Hummus centraal.

Ook leuk: Gilette – Killing the Kiss

 Stand-up comedy

NHA, een landelijk online opleidingsinstituut, koos voor hun budgetlabel Buddywise voor een contentmarketingcampagne met stand-up comedy. Drie comedians – Najib Amhali, Soundos El Ahmadi en Rayen Pandai – beginnen aan een reeks thuisopleidingen. In de afleveringen bespreken ze hoe het online studeren gaat. De drie vrienden spelen al improviserend zichzelf, terwijl ze de wereld van het thuisstuderen ontdekken. Het is comedy bedoeld als comedy, met het merk als partner.

Comedybuddies: NHA

Ook leuk: Denny’s Always Open

Comedy in contentmarketing

De groei van fictie binnen contentmarketing heeft nog niet geleid tot een stortvloed aan comedy binnen contentmarketingcampagnes, terwijl humor en marketing als sinds jaar en dag hand in hand gaan. Niks is subjectiever dan humor, dus comedy centraal stellen in je campagne vraagt wel wat durf. Gelukkig zijn contentmarketeers daar niet vies van.

 

Related Posts