Het Pareltje: Be A Lady They Said

Zoals we allemaal weten ontstaat creativiteit niet in een vacuüm. Daarom vroegen we de leden van Platform Content Marketing wat hen inspireert. Deze keer: Mandy Veenstra van Crowdmedia.

 

Welke internationale case inspireerde jou?
‘Be A Lady They Said’ van Girls Girls Girls Magazine

Kun je ons meer vertellen over die case?
De video ‘Be A Lady They Said’ laat de onrealistische en tegenstrijdige verwachtingen voor meisjes en vrouwen zien. In de video staat de tekst van de Amerikaanse student Camile Rainville centraal. Zij somde in 2017 een reeks aan onrealistische en tegenstrijdige verwachten op waar meisjes en vrouwen in hun leven mee te maken krijgen. Eén van de alinea’s:

“Be a lady they said. Don’t be too fat. Don’t be too thin. Eat up. Slim down.
Stop eating so much. Order a salad. Don’t eat carbs. Skip dessert. Go on a
diet. God, you look like a skeleton. Why don’t you just eat? You look emaciated. You look sick. Men like women with some meat on their bones. Be a size zero. Be a double zero. Be nothing. Be less than nothing.”

De tekst wordt in de video verteld door actrice Cythia Nixon, beter bekend als Miranda uit de serie Sex and the City. En alleen hiervan gaat je vrouwenhart al sneller van kloppen, want welke vrouw (nu, toen en in de toekomst) kan zich niet identificeren met de vrouwenstruggles uit deze serie?

Waar kwam je deze case tegen?
Hoewel de tekst al in 2017 is geschreven, zorgt de video van Girls Girls Girls Magazine in 2020 voor wereldwijde bekendheid. De video ging viraal op Instagram en kwam daarna op alle socialmediakanalen voorbij. De perfecte timing van de video heeft daaraan bijgedragen. De video kwam namelijk een dag na de veroordeling van Harvey Weinstein online. Ook andere publieke figuren (o.a. voormalig president Donald Trump) lagen toen onder vuur door vrouwonvriendelijke uitspraken of grensoverschrijdend gedrag.

Hoe heeft deze case jou geïnspireerd?
Deze tekst en de beelden uit de video vullen elkaar naadloos aan. De vinger wordt precies op de zere plek gelegd. De tegenstrijdige en belerende ‘eisen’ worden achter elkaar opgesomd, waardoor het nog meer indruk maakt. Dat wordt versterkt door de de beelden die worden gebruikt. Dat zijn beelden van onder andere advertenties, shoots én actuele gebeurtenissen. De herkenbaarheid van de tekst, de perfecte timing én de plek waar de video werd gedeeld (Instagram: een platform waar veel vrouwen op zitten), is een belangrijke reden dat de video aansloeg.

Heb je dit ook ingezet in je eigen werk?
Deze campagne laat precies goed zien dat het heel belangrijk is dat alle facetten (concept, copy, beeld en distributie) elkaar moeten versterken om je verhaal tot leven te brengen. Of dit nou een persoonlijk verhaal of een merkverhaal is. Die rode draad is heel belangrijk. Dat is iets wat ik bij Crowdmedia altijd in mijn gedachten heb als we mooie verhalen voor onze klanten willen vertellen. Soms wordt er een heel mooi idee bedacht, maar willen we te veel vertellen. Dan zijn we bang dat we niet genoeg informatie geven of dat het niet duidelijk is. En daarmee verlies je uiteindelijk de rode draad.

Maar niet alleen op werkgebied, maar ook op privégebied is dit een inspiratiebron.
De verwachtingen voor vrouwen zijn lachwekkend, tegenstrijdig en hartstikke ouderwets. Dus wees gewoon jezelf.

Lees de volledige tekst van het script onderaan deze pagina.

Related Posts